Al 25 jaar een begrip in Nederland

shop

grafiek Machiel Hopman – Sunday prayers 100 x 70 cm

grafiek Machiel Hopman – Sunday prayers 100 x 70 cm

 660,00

Sunday prayers

kunstenaar Machiel Hopman

titel Sunday Prayers

papiermaat 100 x 70 cm

zeefdruk 76/100

1 op voorraad

Beschrijving

BIOGRAFIE VAN MACHIEL HOPMAN

Machiel Hopman (1928 – 2001) was een Nederlandse kunstenaar, geboren in Den Haag, die veel heeft gewerkt in Zuid-Afrika. hij signeerde ook wel met de naam : Nzama.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw raakt hij geïnteresseerd in de mystiek van de zwarte bevolking. Hij brengt de oude, mythische verhalen op eigen wijze tot leven in zijn werk en signeert ze met Nzama. Een welgestelde Amerikaan uit Texas koopt geestdriftig alle Nzama-schilderijen op en nodigt de kunstenaar uit om in Houston nieuw werk te komen exposeren. Hopman vertrekt naar Amerika, al zijn werk wordt er verkocht en hij krijgt veel publiciteit. Zijn eigen galerie in Johannesburg (de Hopman Gallery) loopt mede hierdoor uitstekend. Ook in Nederland wordt Nzama ontdekt: het vaderlandse publiek is enthousiast en de werken gaan grif van de hand.
Wel gaat het verhaal dat Machiel Hopman in Nederland problemen heeft gekregen met kunstrecensenten die, onder de indruk van het werk van Nzama, een interview met deze zwarte kunstenaar wilden en teleurgesteld waren toen ze de blanke schilder achter de naam ontdekten.

Tot ongeveer 1978 signeert Hopman nog met Nzama, daarna weer met zijn eigen naam. Dan verwerkt hij zijn krachtige Nzama-impressies vooral abstract. In de jaren 90 drukt de schilder zijn fascinatie en liefde voor Zuid-Afrika en diens autochtone inwoners op weer een andere wijze uit, namelijk via schilderijen van townships, sunday prayers en zoeloe-krijgers. Kenmerkend is, dat de zwarte bevolking door Hopman en Nzama altijd krachtig en trots zijn weergegeven.

 

 

Momenten zijn tijdelijk, herinneringen zijn voor altijd. Kies daarom voor een omlijsting die de herinnering levend houdt en die aansluit bij jouw wensenGa je voor modern of klassiek? Normaal, ontspiegeld of museumglas? Hout of aluminium? We lijsten jouw moment “custom made” in.
Benieuwd naar de mogelijkheden…..